Subscribe to Updates
Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.
Ce este WMS ?
Cere o prezentare
Cere o prezentare a solutiei WMS. Trimite un mail cu cerintele tale.
Cum funcționează un sistem WMS (Warehouse Management System)?
Ce activități din depozit sunt acoperite de WMS?
Un sistem pentru gestionarea eficientă a activităților din depozit ajută la:
Recepția mărfurilor. Aceasta este realizată cu ajutorul cititoarelor/scanner-elor mobile de coduri de bare simple sau complexe (GS1-128) care sunt folosite pentru a scana marfa atunci când aceasta ajunge la depozit. Sistemele ERP integrate nativ cu sistemele WMS (practic ambele sisteme sunt dezvoltate de același furnizor de software și nu necesită integrări), fluidizează foarte mult această activitate.
Comenzile de aprovizionare sunt create direct în ERP, iar WMS-ul are acces la ele. Atunci când se realizează recepția mărfurilor, diferența dintre cantitățile din comanda de aprovizionare și ceea ce s-a scanat cu terminale mobile la recepție sunt înregistrate de WMS și se transmit automat și în ERP pentru a actualiza stocurile și comenzile.
Localizarea mărfurilor în depozit – Prin intermediul hărții depozitului din WMS, angajații și operatorii din depozit știu clar unde este așezată/depozitata marfa în depozit și pot afla care este spațiul disponibil pentru depozitare pentru noile comenzi.
Picking-ul – Este un proces cheie în depozit, care generează costuri mari și ocupă o foarte mare parte din forța de muncă din depozit. Un WMS performant crește viteza cu care se realizează picking-ul, îi ajută pe operatori să își realizeze mai repede activitatea prin diferite automatizări și facilitează accesul la mai multe metode de picking cum ar fi, de exemplu, picking-ul ghidat sau cel masiv care este foarte important pentru companiile de distribuție din FMCG fiindcă asigură eficiență maximă prin prelevarea grupată a întregii cantități de mărfuri pentru un camion conform unei rute prestabilite.
Împachetare și etichetare – Cele două activități se realizează după picking. Produsele comandate de clienți sunt împachetate pentru a fi livrate către destinatari cu ajutorul unor liste de livrare generate de sistem.
Livrarea – Încărcarea comenzilor în mașini se realizează pe baza unor reguli standardizate și prestabilite și în funcție de locația unde urmează să fie livrate comenzile.
Inventarierea – Precum și în cazul recepțiilor, WMS-ul împreună cu terminalele mobile care au scannere de coduri de bare contribuie la creșterea acurateței inventarului și la scurtarea timpului în care se realizează acest proces.